Jeg har længe haft lyst til at lave mine egne vietnamesiske forårsruller. Her i sidste weekend fik jeg omsider taget hul på projektet. Men hvorfor fik jeg ikke gjort det noget før? Altså rullet det sjove “gummi”-agtige rispapir med tyndtskårne grøntsager og stegt kød. Det smager jo fantastisk, og jeg som ELSKER asiatisk mad!

Jeg tror det skyldes rispapirets “gummi”-konsistens og gennemsigtighed. For ærligt, så synes jeg, det ser lidt ulækkert ud. Normalt siger jeg aldrig sådan om noget mad, for jeg er jo madelsker med stort M, og jeg ved ikke, hvad kræsen betyder. Men “bottom line” er, at hvis der er andre, der føler ligesom jeg, så hold jer ikke tilbage! I skal prøve disse gennemsigtige vietnamesiske forårsruller, for de er ikke mindre end eminente – “So simple, yet so good!”

Vietnamesiske forårsruller

Det er ovenikøbet et hurtigt og nemt måltid at forberede, så det kan sagtens serveres på en travl hverdagsaften. Det er garanteret også noget, som de fleste børn vil kunne lide. Vietnamesiske forårsruller er jo blot en lidt mere moderne udgave af klassiskeren “pitabrød med fyld”.

Lad os blive ved fyldet… Til mine vietnamesiske forårsruller lavede jeg først et stort fad med tyndtskårne grøntsager – Gulerødder, sukkerærter, radiser, forårsløg, rød snackpeber, squash, avokado og hele edamame bønner. Herefter ristede jeg almindelige sesamfrø og hakkede saltede peanuts. Det blev hældt op i små skåle sammen med sorte sesamfrø og chiliflager. På denne måde kan man mikse sin vietnamesiske forårsrulle med præcis det fyld, som man bedst kan lide. Fantastisk koncept, hvor alle kan være med, selv de kræsne ;)

Til dressing og dyppelse brugte jeg den klassiske søde chili sauce og hjemmelavet sød soya sauce, hvor jeg blot har blandet lidt sirup i den almindelige soya.

Jeg bad min kæreste om at fyre op i grillen, og så grillede vi andebryst og laksefileter til forårsrullerne. Andebrystet blev efterfølgende skåret i tynde strimler, og laksefileterne “plukkede” vi bare af. Her er lidt andre idéer til kød: Fx kyllingefilet, tun- og oksesteaks eller en svinekotelet. Ja, kun fantasien sætter grænser.

Rispapiret skal enkeltvis lægges i blød i koldt vand i et par minutter, inden det kan bruges. Vi sad omkring bordet og hyggede os egentlig med at vente på, at vi kunne komme igang med flere vietnamesiske forårsruller. Rent praktisk brugte vi en rund ildfast tærteform, som det tørre stykke rispapir lige passede ned i, så det hele var under vand på samme tid. Efter iblødsætningen spredes rispapiret ud på tallerkenen, og så begynder alt det sjove… Du ligger al fyldet i en stribe på midten. Hellere for lidt end for meget! Jeg lærte det på den hårde måde ;)

Du kan variere grøntsagsfyldet præcis, som du ønsker, og som du bedst kan lide det. På en travl hverdag kan det jo blot være en omgang “tøm køleskabet”, hvilket jeg selv praktiserer meget ofte, da jeg hader madspild. Så kan du lige finde lidt kød fra fryseren… Rød chili sauce og soya, som jeg har brugt til dressing, har man jo ofte i sine gemmer. Så skal du bare købe rispapiret, som fås i Bilka eller Føtex i deres asiatiske madafdeling. Lige nu har Fakta faktisk også vietnamesisk rispapir med i deres reklame.

“Chả cuốn” betyder forårsrulle på vietnamesisk – Så lærte du også lige det ;) Næste vietnamesiske madprojekt må helt klart være, at jeg skal lave stegte forårsruller. “To be continued…”


Vietnamesiske forårsruller