I anledning af påske er denne uges superfood raw cacao, som er en helt vidunderlig bittersød smagsoplevelse. Cacao og chokolade fås i mange afskygninger, og på denne tid af året er de tit camoufleret som lækre og søde påskeæg. Haps! Generelt er der en masse gode egenskaber forbundet med chokolade, især mørk chokolade. Jo højere cacao indhold jo højere indhold af de gode ting fra cacaobønnen. Jeg har også valgt at eksperimentere med raw cacao og lave mine egne raw food påskeæg, proppet med en masse lækre superfoods og sunde hele vejen igennem. Jeg har brugt raw cacaopulver og cacaonibs.

I det gamle Maya- og Aztekerrige handlede man med rå cacaobønner, som pga. den intense smag blev opfattet som gudernes spise, og de bitre bønner var derfor meget værdifulde. Dengang havde man slet ikke muligheden for at sende de værdifulde cacaobønner igennem en tilberedningsproces, som man gør i dag. De blev spist hele eller pulveriseret, og det er præcis det princip, vi går tilbage til med raw cacao. På denne måde bevarer vi det naturlige og yderst sunde næringsindhold i cacaobønnen. Alt for mange af de gode egenskaber går nemlig tabt ifm. ristning og tilberedning sammen med mælk og sukker i fremstillelsen af chokolade. Derfor er den rå cacaobønne, der bruges til raw cacao kun ristet under 40 grader i henhold til raw food principperne, for derved at bevare så højt et næringsindhold i varen som muligt.

Den rå cacaobønne er nemlig propfyldt med antioxidanter og mineraler så som kalcium, magnesium og jern. Den har ligeledes et højt antal af E og B vitamin, protein, fibre og et naturligt indhold af monoumættet fedt, som er godt for hjertet.

Har du nogensinde tænkt på, hvad forskellen er på cacao og cocoa? Jeg har af og til stødt på betegnelsen “cocoa”, men jeg har aldrig vidst, hvad forskellen er. Cacao er bønnen på det rå stadie. Fx som hele cacaobønner, cacaonibs eller raw cacao pulver. Uden nogen form for tilberedning! Når først cacaobønnen har været igennem en tilberedningsproces fx for at blive til en plade mørk chokolade eller et par påskeæg, betegnes den rent faktisk ikke som cacao mere men i stedet cocoa. Dog blander alle rundt i disse termer, og nogle lande vælger bevidst at bruge cacao frem for cocoa, og derfor kan det være lidt forvirrende engang imellem. Men ift. raw cacao, er det i hvert fald helt korrekt at bruge cacao frem for cocoa :)

Jeg elsker cacao og chokolade, og jeg er blevet langt mere opmærksom på at bruge raw cacao frem for det tilberedte. Jeg bruger tit et par tsk raw cacao pulver i min chiagrød til morgenmad og gerne med et ekstra drys af cacaonibs oven på. Da jeg var i London for nylig, købte jeg også hele cacaobønner med hjem fra en virkelig lækker cacaoshop tæt på Borough Market. Man skal lige vende sig til den bittersøde og meget rene smag af raw cacao, men når det først er gjort, vil al anden tilberedt chokolade falme ved siden af, og smagsoplevelsen vil aldrig blive så intens.

Chiagrød

Chiagrød m. mandelmælk, raw cacao & sund topping

 

 

Raw food påskeæg

Raw food påskeæg m. cashewnødder & cacaonibs