Efter min første portion fuldkornsbagels for et par uger siden, har jeg haft lyst til at bage en ny variation af de klassiske amerikanske bagels. Jeg elsker groft brød – jo mørkere, jo bedre! Det er svært at få den helt mørkebrune farve, som brød købt hos en bager altid har, og det var faktisk først her for nylig, at jeg lærte, at de bruger naturligt farvestof til at opnå den mørkebrune farve, nemlig brændt maltmel. Så det smuttede jeg straks ud og købte, en økologisk udgave fra Aurion i Salling Super, og nu kan jeg også bage helt mørkebrunt brød :) Min første test blev disse fuldkornsbagels, og de blev ligeså gode som min sidste portion, men helt anderledes rent indholdsmæssigt.

Fuldkornsbagels

Ingredienser (14 mørke fuldkornsbagels)
80g havregryn
2,5 dl vand
25g gær
1 spsk honning
1 spsk rapsolie
2 dl minimælk
2 tsk salt
50g hørfrø
1 spsk mørk maltmel
80g rugmel
100g grahamsmel
350g hvedemel
1 æg (til pensling)
Pynt: Blå birkes og sesamfrø

Kom havregryn i en stor skål. Kog vandet og hæld det over i skålen med havregryn. Rør rundt, og lad det trække indtil det er afkølet og lunkent. Tilsæt gær, honning, olie, mælk og salt, og rør det hele jævnt. Tilsæt herefter hørfrø og maltmel, og til sidst rugmel, grahamsmel og hvedemel. Ælt dejen til den er smidig. Læg dejen tilbage i skålen og lad den hæve tildækket et lunt sted i 1 time.

Efter hævningen deles dejen i 14 lige store stykker, som formes til boller, hvor der laves et hul i midten, så det bliver til en ring. Diameteren på hullet skal være ca. 3 cm. Lad dine fuldkornsbagels efterhæve på bordet i 15 min.

Tag en dyb pande og fyld den med vand. Bring vandet til at koge, og kog nu ringene i 1 minut over flere omgang. Jeg har brugt min mobil til at tage tid.

Når ringene er kogt, lægges de på en beklædt bageplade. De pensles med sammenpisket æg og drysses med blå birkes og sesamfrø. Jeg har bagt mine fuldkornsbagels i en 200 grader forvarmet ovn i ca. 16 min. Men det kan jo variere lidt, alt efter hvilken ovn man har, så hold et vågent øje med dem, så de ikke bliver for mørke.

Så er de lækre fuldkornsbagels klar til at servere: De kan sagtens fryses ned og tages op, når man får lyst til hjemmebag, og de fungerer perfekt som madpakkeboller. På køkkenbordet kan de holde sig i et par dage.