Det er Store Bededag på fredag, og traditionens tro spiser man jo hveder aftenen før, dvs. torsdag. Varme hveder minder mig om min barndom, hvor vi altid spiste hveder aftenen før Store Bededag. Det kommer naturligvis også til at ske i år ;)

Jeg bager selv hveder i en lidt sundere udgave, end dem man kan købe. Jeg har ikke smør i min opskrift, og sukker er skiftet ud med honning. 1/4 af hvedemelet er skiftet ud med grahamsmel. Ellers er opskriften præcis som den klassiske med æg, mælk og kardemomme.

Mine hveder er dejlig luftige og efter en hurtig tur på brødristeren, og derefter smurt med lidt smør og en klat marmelade, så er smagsindtrykket præcis, som det skal være, og som det altid har været ;)

Traditionen med hvederne udspringer af, at bageren før hen skulle holde fri på Store Bededag, da det jo er en helligdag. Derfor kunne man ikke købe friskbagt brød på denne dag. Hvedeknopperne kunne købes aftenen før, og så blev de ristet på selve dagen.

Ingredienser (20 hveder)
4 dl minimælk
25g gær
2 æg
1 tsk salt
2 tsk honning
4 spsk rapsolie
1,5 tsk kardemomme
200g grahamsmel
600g hvedemel

Lun mælken i en kasserolle. Hæld den over i en bageskål og rør gæren ud heri. Tilsæt herefter salt, honning, rapsolie, kardemomme og æg. Rør rundt og tilsæt sidst begge slags mel.

Ælt dejen godt og stil den lunt og tildækket i 1 time. Dejen skal hæve op til ca. dobbelt størrelse.

Del herefter dejen i 20 stykker og form dem som boller, der alle sættes på samme bageplade, og ca. med en 1 cm luft imellem.

Dæk bagepladen med et rent viskestykke og lad hvedebollerne efterhæve i endnu 45 min.

Hvederne bages i en 180 grader forvarmet ovn i ca. 10 min. til de er gyldne.

Lad dine hveder køle af på en bagerist. Inden servering skæres de over og ristes let enten i ovnen eller på brødristeren.

Jeg spiser gerne mine hveder med lidt smør på, ost og marmelade.

Rigtig god Store Bededagsferie :)

Hveder

Hveder