Som jeg skrev torsdag i sidste uge, lige inden jeg hoppede på flyet til London, vil jeg efter mit besøg i storbyen over alle storbyer skrive lidt ned om de fantastiske oplevelser byen bød på, især når det kommer til mine kulinariske eskapader ;) Fordi jeg har boet i London, har jeg mine favorit steder, som jeg altid prioriterer at komme forbi. Men jeg forsøger nu også altid at prøve mindst en ny restaurant / café af, mens jeg er i London.

Borough Market
London er kendt for sine mange markeder, der ofte er ældgamle, og som har eksisteret de sidste mange århundreder. Det gælder for Borough Market, som er mit absolut favorit marked. Borough Market er lokaliseret under London Bridge, hvor det har ligget siden sin oprindelse i det 13. århundrede. Også dengang var det et råvaremarked, hvor købmænd kom forbi og solgte frisk fisk, kød, ost, frugt og grønt. I dag bugner markedet også af lækre specialiter som hjemmelavede svampe patéer, dips, brød, kager, krydderier, olier samt boder med det lækreste hjemmelavede fast food i alle afskygninger. Der er fyldt med lækre smagsprøver, og kan du lide den summende markedsstemning, skal du helt klart besøge Borough Market, som er åbent onsdag til lørdag.
boroughmarket.org.uk

London Borough Market

Le Pain Quotidien
Et andet sted jeg altid skal forbi er den belgiske cafékæde Le Pain Quotidien, som betyder “det daglige brød”. Le Pain serverer den lækreste brunch sammen med Londons mest cremede latte og sprødeste brød. Det fantastiske ved denne café er deres lækre spreads – hjemmelavede chokolade- og nøddesmørepålæg samt forskellige marmelader, der får alt brød til at smage godt. Har du lyst til en lækker brunch, skal du helt klart tage et smut forbi Le Pain. De ligger forskellige steder i hele London. Jeg besøgte caféen på Carnaby Street tæt på Oxford Circus. Le Pain tilbyder også lækre frokoster, hvor jeg denne gang smagte deres populære åbne sandwich med avokado, hvide bønner og citron hummus. Jeg kan også anbefale deres cacao og kokos chia pudding – mums!
lepainquotidien.co.uk

London Le Pain

Wahaca
I Soho ligger der et væld af spændende restauranter, bl.a. Wahaca som er en ganske ny restaurant, hvor de serverer mexikansk street food. Der er fart over feltet, når kokkene fra det åbne og altid travle køkken langer masser af lækre mexikanske specialiteter over disken. Det er små festlige og farverige retter, lidt a la tapas, hvor man kan vælge noget forskelligt fra menukortet og evt. dele sammen. På menukortet er der altid et forslag til en delemenu for to, hvor man får lov til sammen at smage på 5-6 små retter fra menukortet. Denne delemenu koster kun £20, dvs. omkring 200 D.kr. hvilket er ufattelig billigt for et veltilberedt og virkelige lækkert måltid. Wahaca ligger flere steder i London og ikke kun i Soho. Restauranten er nemlig blevet så populær, at den er blevet til en kæde.
wahaca.co.uk

London Wahaca

Hummus Bros.
På mit besøg i London denne gang blev Hummus Bros. min nye kulinariske oplevelse. Det var en aften, hvor det skulle gå lidt hurtigt, hvor jeg befandt mig i Soho området og ikke kunne få bord på Wahaca, som først planlagt. Så gik vi lidt længere ned af gaden forbi Hummus Bros. Restauranten ser ikke ud af meget, men wow deres mad er lækkert, meget frisk og som Wahaca, får man rigtig meget for pengene. Deres koncept bygger på kikærten, som de formår at lave til den lækreste og cremede hummus samt et væld af forskellige falafler, hvor jeg smagte en udgave med sød kartoffel, som smagte vidunderligt. Maden var så lækker, at jeg blev nødt til at købe deres kogebog med hjem.
hbros.co.uk

London Hummus Bros.

Sticks’n’Sushi
Jeg elsker sushi! Den bedste sushirestaurant i Danmark er Sticks’n’Sushi, som ligger hele ti steder i København, og desværre ikke tæt på, hvor jeg bor. Sticks’n’Sushi har åbnet tre restauranter i London, en i Wimbledon, Greenwich og Covent Garden. Jeg besøgte restauranten i Covent Garden, og det var atter en stor succes. Jeg smagte deres desserter denne gang, en kombination af 9 små dekorative smagseksplosioner, som jeg delte med min søster, uha det var godt.
sticksnsushi.com

London Sticksnsushi

NAMA Foods
NAMA Foods er helt klart min favorit restaurant i London, fordi man på ingen måde finder noget tilsvarende i Danmark. NAMA serverer udelukkende raw food, der er lavet af friske og økologiske råvarer fra det nærliggende marked. Menukortet er proppet med lækre og yderst sunde retter, der hverken indeholder kød, gluten eller mælkeprodukter og kun naturlige sukkerarter, dvs. ingen almindelig hvid sukker. Det er en udsøgt fornøjelse at spise på NAMA, og et absolut must hver gang jeg kommer til London. Da jeg boede i London i 2013, besøgte jeg restauranten i sin spæde opstart i en lille nordlig forstad til London. Jeg havde store problemer med at finde restauranten dengang. Nu ligger den til gengæld midt i skønne Notting Hill, og den er proppet med mennesker, hver eneste gang jeg kommer forbi. Hvor er det bare skønt at se, at så mange personer bakker op om restauranten og har lyst til at praktisere den sunde raw food livsstil. Det giver også mig lyst til at gøre lidt ekstra ud af at være sund og fokusere mere på de såkaldte superfoods, som jeg helt klart skal eksperimentere mere med. Jeg besøgte NAMA to gange denne gang. Både til morgenmad, hvor jeg bestilte deres lækre raw havregrød og en cacao smoothie og til frokost, hvor jeg fik zucchini pasta og endnu en lækker smoothie. Jeg købte også en masse af deres hjemmelavede og lækre raw kager med hjem, og de smagte fantastisk. Kan du lide at leve sundt, og har du lyst til at smage essensen af sund mad, så skal du helt klart besøge NAMA i Notting Hill. Restauranten er meget lille og minimalistisk indrettet men helt vildt hyggelig, lys og åben. NAMA tilbyder også kurser i raw food madlavning, hvilket jeg helt klart vil forsøge at passe ind med mit næste besøg i London. Det kunne være spændende at lære mere om raw food.
namafoods.com

London NAMA

Pret A Manger
Noget jeg virkelig savner ved London ift. mad, er deres mange sunde alternativer, når det kommer til fast food. Herhjemme er det tætteste vi kommer på en nogenlunde sund fast food kæde Sunset, men i London er der et væld af lækre og friske fast food caféer, hvor min favorit er Pret A Manger. Her bygger konceptet på sunde og friske råvarer uden tilsætningsstoffer. Der er et bredt udvalg af lækre sandwich og wraps, spændende salater, supper, smoothies og frisk juice samt nylavet og varm porridge (havregrød) om morgenen, når man lige tager lidt morgenmad med på vejen, som jo er kutyme for de travle londoners. Der ligger stort set en Pret A Manger omkring ethvert gadehjørne, så du skal nok støde på den populære fast food kæde, hvis du kommer til London. Der er over 300 caféer fordelt over hele England. Skal det gå lidt hurtigt en dag, kan jeg varmt anbefale en af deres lækre salater til frokost, den med hummus er min favorit. Højdepunktet ved Pret A Manger konceptet er, at efter lukketid bliver alt det mad, der ikke er blevet solgt, delt ud blandt byens hjemløse. Det går jo lige i hjertet af en :)
pret.com

London Pret A Manger

The Wilmington
Tager man til London og England, kommer man ikke udenom de engelske pubs. De ligger spredt ud over hele landet, og i sig selv er de et stykke rendyrket engelsk historie og kultur. Jeg er ikke den store pub entusiast, og slet ikke når det kommer til den mad, der bliver serveret på en pub, hvilket ofte er god traditionel engelsk mad så som fish & chips, shepards pie og Sunday roast, som englænderne i traditionens tro tager på pub og spiser hver søndag. Jeg besøgte mine gamle kolleger i London, og vi tog sammen på pub til sen frokost om fredagen. På The Wilmington i Clerkenwell området fik jeg en helt vidunderlig salat med bagt butternut squash, ristede mandler og en masse andet godt. Et par af de andre fik traditionel fish & chips lavet af frisk fisk, og aldrig har jeg set så stor og lækker en filet. Selv jeg fik lyst til fish & chips! Kort sagt, du har ikke været i London, hvis du ikke har været på pub. Du kan jo også bare tage forbi en pub og få et par øl/drinks. Der er så mange gode øl fra fad, og jeg er stor tilhænger af deres traditionelle æblecider fra fad, det er bare den bedste afternoon refreshment eller pre-dinner drink ;)
metropolitanpubcompany.com/our-pubs/the-wilmington

Whole Foods Market
Ud over Borough Market er der også et væld af lækre madbutikker i London. Et af de mest populære er kæden Whole Foods Market. Der ligger en Whole Foods i en sidegade til Piccadilly Circus. Her kan både købes færdige og lette retter, som kan nydes i den udendørs café, hvis vejret tillader det eller tages med. Der er også friskbagte kager og brød og et væld af hjemmelavede delikatesser. Der er en fisk- og osteafdeling, og hver gang jeg er i London, skal jeg lige forbi osteafdelingen og have min yndlingsost med hjem – en vintage gouda, der har lagret i 3 år med saltkrystaller og den lækreste nøddesmag. Ekspedienterne vakuumerer gerne, så du kan have osten med hjem i flyet, uden den bliver dårlig eller forpester dem omkring dig. Hylderne med de færdigemballerede varer oser langt væk af økologi og sundhed, og der er masser af glutenfri, laktosefri og sukkerfri produkter.
wholefoodsmarket.com

London Whole Foods

Planet Organic
Min gode veninde Katrine, som bor i London, viste mig for første gang Planet Organic, som nok er endt med at være min yndlings madbutik i London. Jeg troede ellers ikke, at noget som helst kunne slå Whole Foods, men der tog jeg fejl. Planet Organic er også en kæde, og jeg besøgte butikken omkring Notting Hill, der stort set er en KÆMPE STOR helsebutik, med alt hvad hjertet kan begære af lækre superfoods, kosttilskud, raw foods, sunde kornsorter, nødder, proteintilskud, kogebøger, økologiske grøntsager, og jeg kan blive ved… Det er et slaraffenland og det skal opleves! Hvis du godt kan lide at bruge rene og sunde produkter i din madlavning så slå et smut indenom Planet Organic.
planetorganic.com

Holland & Barrett
Holland & Barrett er en kæde og lidt a la Helsam hjemme i Danmark. En ganske fin helsebutik med et godt men meget begrænset udvalg. Det gode ved Holland & Barrett er dog, at der ofte er nogle ret gode tilbud i butikken. Denne gang var det “køb 1 og få nr. 2 til halv pris”, hvilket jo svarer til 25%, og det gjaldt alle produkter i hele butikken!
hollandandbarrett.com

Andre oplevelser
Så har jeg talt en hel masse om mad, men ja det er også ekstremt vigtigt for mig at få en masse lækker mad, når jeg er på ferie. Det er for mig halvdelen af en god ferie, mad gør glad, og sund mad gør også kroppen glad :) Og jeg elsker at få ny madinspiration, når jeg rejser. Naturligvis oplevede jeg også andet end caféer, restauranter og madbutikker i London. Jeg har altid som en regel, at jeg skal i teatret mindst én gang, når jeg besøger London. Denne gang blev det teaterforestillingen Ghost Stories jeg så. I anledning af min søsters fødselsdag tog vi lørdag aften op i The Shard, hvilket er Londons højeste bygning. På 69. etage drak vi champagne og skålede tillykke for min søster, mens London lå henlagt i mørke og millioner af små lys under os. Skøn oplevelse som jeg varmt kan anbefale! Vi bestilte billetter direkte på The Shards website. Ellers elsker jeg bare at gå rundt og få storbystemningen helt ind under huden. Det resulterer ofte i lange gåture langs Themsen, Oxford Street, Regent’s Street, Piccadilly Circus, Hyde Park, Regent’s Park, Soho, Camden, Notting Hill, osv. Det var koldt denne gang, men London skal opleves på gåben for at få det hele med og ikke kun “Underground”, selvom det er en fantastisk måde at komme hurtigt fra A til B og et imponerende mesterværk, da undergrunden har eksisteret i over 150 år.

Skal du snart til London, vil jeg anbefale dig at kigge på denne side: timeout.com/london, som er den ultimative guide til London. Time Out udkommer også i magasin form hver eneste uge, hvor der skrives om Londons kommende events og spændende oplevelser. Hvis du kan lide teater og musicals er lastminute.com et super godt sted at kigge efter billige billetter.

London

London

London

London