Det er en kold tid lige nu. Der er så gråt og vådt udenfor… Det indbyder til masser af hygge inden døre, og på sådan en kold vinterdag er der ikke noget, der smager bedre end nybagte boller! Her kommer min opskrift på lækre og sprøde koldhævede boller. Det her er den helt klart nemmeste opskrift, jeg kender, og du slipper endda for at få fingrene ned i den klistrede dej.

Ingredienser (ca. 12 boller)
15g gær
5 dl lunken vand
1,5 tsk salt
6 dl mel (gerne 3 dl groft mel og 3 dl hvedemel)

Rør gæren ud i det lunkne vand. Tilsæt salt. Når gæren er opløst, tilsætter du mel og rører dejen sammen med en grydeske til en jævn masse.

Det står dig helt frit at bruge de meltyper, som du bedst kan lide. Til disse boller har jeg brugt speltmel, rugmel, hvedemel og en slat havregryn. Bare lige hvad jeg havde på hylden. Jeg har også tilsat en god håndfuld hasselnødder, fordi jeg elsker nødder. Jeg bruger næsten altid enten valnødder, solsikkekerner, hørfrø eller hasselnødder i mine boller.

Tildæk skålen og stil den i køleskabet indtil næste dag. Jeg bager altid dobbelt portion, da bollerne sagtens kan fryses ned.

Bagning
Sæt klatter af dejen på en bageplade. Dypper du dine fingre i koldt vand, klistrer dejen mindre. Du kan også bruge to skeer, så du helt slipper for klistrede fingre. Dejen kan også formes som lange flutes. Du kan vælge at drysse bollerne med græskarkerner, solsikkefrø eller sesam.

Bollerne bages først i 8 minutter ved 275 grader, derefter i ca. 10 minutter ved 225 grader.