Det er pludselig blevet mandag igen, og vi har taget hul på en ny uge. Jeg synes tiden går så ufattelig hurtigt. Derfor er det ekstra vigtigt at få slappet af, finde ro og rigtig hygge i weekenderne. I går (søndag) var jeg alene hjemme hele dagen. Jeg inviterede min mor forbi til en kop te, hvor vi hyggede og snakkede om den sidste uges begivenheder. Vi blev lige opdateret på hinandens liv, og det er så vigtigt, når tiden bare flyver afsted.

Samtidig var jeg igang med at bage fuldkornsbagels, for hvis der er noget, som får mig til at slappe af og nyde weekenderne, så er det at eksperimentere og hygge mig i mit køkken. Det blev faktisk til en form for forberedelse til denne kommende uge, for mine fuldkornsbagels er bagt med det formål, at min søde kæreste har noget sundt og mættende at få med på madpakken. I dag blev hans fuldkornsbagels smurt med parma skinke, Prima Donna ost, rucola og rød pesto. Meget enkelt fyld, men en super lækker madpakke at se frem til på en kold vinterdag.

Fuldkornsbagels

Jeg eksperimenterede lidt og twistede min opskrift ved at tilføje revne gulerødder og hørfrø i dejen. Det gør bare de grove fuldkornsbagels lidt mere interessante at se på, når der er orange gulerod og mørkebrune hørfrø i :) Plus et ekstra tilskud af C-vitamin og sunde olier.

Du skal have lidt god tid, når du går igang med at bage fuldkornsbagels, for de tager lidt ekstra tid at lave end normale boller, især hvis man sammenligner med mine koldhævede boller. Jeg tror jeg brugte omkring 2,5 time i køkkenet, men det er inklusiv to omgange af hævning, hvor man jo sagtens kan lave andet imens, så som at snakke med sin mor ;) De færdighævede fuldkornsbagels skal også kortvarigt koges i vand, inden de bages i ovnen. Men det er hele arbejdet værd, for lignende seje skorpe og lækker blødhed indeni skal man lede længe efter – den helt rigtig bagel-konsistens!

Ingredienser (14 fuldkornsbagels)
80g havregryn
140g fuldkornshvedemel
2,5 dl vand
25g gær
1 spsk akacie honning
1 spsk rapsolie
2 dl minimælk
2 tsk salt
50g hørfrø
2 gulerødder
85g rugmel
400g hvedemel
1 æg (til pensling)

Kom havregryn og fuldkornshvedemel i en stor skål. Kog vandet og hæld det over i skålen med havregryn og fuldkornshvedemel. Rør rundt, og lad det trække indtil det er afkølet og lunkent. Tilsæt gær, akacie honning, olie, mælk og salt, og rør det hele jævnt. Tilsæt herefter hørfrø og revne gulerødder, og til sidst rugmel og hvedemel. Ælt dejen til den er smidig. Læg dejen tilbage i skålen og lad den hæve tildækket et lunt sted i 1 time.

Efter hævningen deles dejen i 14 lige store stykker, som formes til boller, hvor der laves et hul i midten, så det bliver til en ring. Diameteren på hullet skal være ca. 3 cm. Lad dine fuldkornsbagels efterhæve på bordet i 15 min.

Tag en dyb pande og fyld den med vand. Bring vandet til at koge, og kog nu ringene i 1 minut over flere omgang. Jeg har brugt min mobil til at tage tid.

Når ringene er kogt, lægges de på en beklædt bageplade. De pensles med sammenpisket æg og drysses med sesamfrø. Jeg har bagt mine fuldkornsbagels i en 200 grader forvarmet ovn i præcis 18 min. Men det kan jo variere lidt, alt efter hvilken ovn man har, så hold et vågent øje med dem, så de ikke bliver for mørke.

Så er de lækre fuldkornsbagels klar til at servere: De kan sagtens fryses ned og tages op, når man får lyst til hjemmebag. På køkkenbordet kan de holde sig i et par dage.

Fuldkornsbagels