“Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have. Hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade…”

Det sker i hvert fald ikke hjemme hos mig, for her er fryseren lige blevet fyldt op med hjemmebagte fastelavnsboller. Jeg har været i gang med at eksperimentere lidt, for som med alle andre opskrifter jeg deler her på bloggen, undgår jeg så vidt muligt sukker og smør og bruger i stedet honning / Stevia og olie. Jeg forsøger også altid at tilføje fuldkornsmel frem for hvedemel, hvilket betyder, at jeg i disse fastelavnsboller har udskiftet ca. 1/3 hvedemel med havregryn og grahamsmel.

Som fyld har jeg lavet to versioner – Den sunde med hjemmelavet vaniljecreme, mandler og mørk chokolade, og den “uartige” med marcipan remonce og nougat (resterne fra jul).

Fastelavnsboller

Ingredienser (ca. 20 fastelavnsboller)
1/2 dl vand
2 dl minimælk
35g gær
1 æg (plus 1 æg til pensling)
2 spsk rapsolie
1 tsk salt
1 spsk honning
1 tsk kardemomme
1/2 vaniljestang
100g havregryn
100g grahamsmel
300g hvedemel

Creme
1 æg
2,5 dl minimælk
1/2 vaniljestang
10g Sukrin
2 spsk Maizena majsstivelse
50g smuttede mandler
50g mørk chokolade 70%

Remonce
70g marcipan
70g smør
70g rørsukker
1/2 vaniljestang
(evt. 50g nougat)

Lun mælk og vand i en gryde. Hæld det over i en skål og rør gæren ud deri. Tilsæt herefter olie, salt, honning, kardemomme og kornene fra 1/2 vaniljestang. Kom ægget ned i skålen samt havregryn og grahamsmel. Rør rundt til en ensartet masse og tilsæt sidst hvedemel. Ælt dejen godt og stil den til hævning tildækket i ca. 30 min.

Mens dejen hæver kan du lave fyldet. Jeg kan bedst selv lide fastelavnsboller med creme – en klassiker! Men fordi jeg havde lidt rester fra julens konfektlavning, så lavede jeg også lige en “uartig” version af fyld til mine fastelavnsboller…

Fastelavnsboller

Det sunde fyld – Vaniljecreme & mørk chokolade
Pisk æg, Sukrin, Maizena og vaniljekorn jævnt og uden klumper. Varm mælken i en lille gryde til lige under kogepunktet og hæld den over i æggeblandingen. Rør rundt, og hæld hurtigt det hele tilbage i gryden. Opvarm mens du pisker, til cremen bliver tyk. Hak de smuttede mandler fint og vend dem i vaniljecremen. Skær chokoladen i små stykker og gem det ved siden af.

Det “uartige” fyld – Marcipan remonce m. nougat
Bland marcipan, blødt smør, rørsukker og vaniljekorn i en skål. Skær nougaten i små stykker og gem det ved siden af.

Efter hævning æltes dejen hurtigt igennem og deles i to halvdele. Rul hver halvdel ud til to firkanter ca. 30×30 cm. Hver firkant skæres ud i 9-10 mindre firkanter (10×10 cm). På hver firkant lægges der 1-2 tsk vaniljecreme og et par små stykker chokolade eller 1-2 tsk remonce og et par små stykker nougat. Herefter samles firkanterne i de fire hjørner, og du presser samlingerne godt sammen, så fyldet i dine fastelavnsboller ikke slipper ud, når de bages. Det her kræver lidt tid, for du skal være omhyggelig med at lukke dine fastelavnsboller godt. Tip – Hvis dejen bliver lidt tør af bare at ligge på bordet, kan du pensle kanterne med lidt vand, det hjælper med at binde lukningen bedre.

Sæt dine fastelavnsboller på en beklædt bageplade med lukningen nedad. Lad dem efterhæve tildækket med et rent viskestykke i ca. 30 min.

Efter anden hævning pensles dine fastelavnsboller med sammenpisket æg og bages i en forvarmet ovn ved 180 grader (varmluft) i ca. 10-12 min.

Når dine fastelavnsboller er afkølet, er det tid til pyntning… Jeg pyntede mine fastelavnsboller med chokolade glasur rørt med lidt vaniljepulver og mandelessens, og dryssede herefter bollerne med frysetørret jordbær. Du kan lave glasuren af flormelis, men Sukrin har også lavet en sukkerfri “flormelis”, så du helt kan undgå sukker i dine fastelavnsboller, også selvom de er med glasur, for det hører sig jo til ;)

God søndag, og rigtig god fornøjelse med fastelavnsbollebagningen! :)

Fastelavnsboller