Jeg har valgt, at denne uges superfood skal være de små fantastiske sundhedsbomber – chiafrø. Disse små magiske frø indeholder en høj koncentration af kostfibre, kalk, jern, antioxidanter, omega-3 og proteiner. Chiafrø sørger for, at kroppen opretholder et stabilt blodsukker og kolesteroltal, og de forbedrer kroppens kredsløb og hjælper til en velafbalanceret krop. Ud over dette er der yderligere en lang række gode egenskaber, som du opnår ved at inkludere disse superfrø i din kost, fx opbygning af muskelmasse og andet kropsvæv, udrensning af fordøjelsessystemet pga. det høje fiberindhold og styrkning af knoglerne. Det siges endda, at chia kan være med til at forebygge kræft og hjertekarsygdomme.

Chiafrø er blevet dyrket de sidste 4000 år i Syd- og Mellemamerika, og de var en hovedbestandel i Aztekernes og Inkaindianernes almindelige kost. Chiafrø kommer fra chiaplanten, som bliver ca. en meter høj og tilhører mynte familien. I dag dyrkes de små frø i Argentina, Bolivia, Equador og Chile.

Chiafrø kan absorbere 12 gange sin egen vægt i væske, og det gør dem idéelle til at holde kroppen hydreret. Derfor bruges de hyppigt opblødt i grød, puddings og smoothies, men de kan også tilsættes brød, kiks, kager, knækbrød og andet bagværk, samt som topping ovenpå salater, frugt eller en rugbrødsmad. I udblødt tilstand fungerer chiafrøene godt ifm. vægttab eller diæter, da de giver en god og vedvarenede mæthed, der samtidig sørger for, at man får en stor dosis af de daglige vitaminer og mineraler, som kroppen har brug for for at forblive sund og rask.

Chiafrø indeholder omkring 20% protein, 30% fedt og 40% kulhydrat, og de er helt glutenfri. Chiafrø betegnes som en superfood, fordi de små magiske frø har et yderst højt indhold af alle de ovenfor nævnte sunde stoffer. Nedenfor kan du se nogle tal på, hvor meget mere indholdsrige de små ultimative superfrø er:

700% mere omega-3 end laks
500% mere kalk end mælk
200% mere jern end spinat
100% mere kalcium end banan
1400% mere magnesium end broccoli
100% mere fibre end Kellogg’s All-Bran
500% mere protein end kidneybønner
300% mere selen end hørfrø
800% mere fosfor end sødmælk

Pga. det ekstremt høje indhold af fibre, antioxidanter, omega-3 m.m., anbefales det af Levnedsmiddelstyrelsen, at man ikke spiser mere end 15g chiafrø om dagen. Med blot et lille drys her og der sikrer du dig selv en sundere hverdag.

Jeg er blevet så vild med at lave chiagrød til morgenmad. Hvor jeg blander min grød af fx mandelmælk, raw cacao og banan, og lader den stå i køleskabet natten over, så de små frø har absorberet størstedelen af mandelmælken næsten morgen, og grøden er blevet fast og lækker. Med lidt sprød drys på toppen er det en super sund morgenmad, der kan holde mig mæt helt ind til middag. Jeg bruger også chiafrø som drys ovenpå mine pandekager og vafler eller min bagte havregrød, samt som topping på mine salater.

Jeg har købt mine chiafrø i Helsam, men de kan også købes i Salling Super og online.

500g chiafrø koster ca. 100 kr.

Chiagrød

Chokolade vafler

Bagt havregrød

Mangosalat

Morgenmad m. chiafrø