Der hersker tit tvivl, om avocado er en frugt eller en grøntsag. Det er faktisk en tropisk frugt, der vokser på træer og oprindeligt stammer fra Mellemamerika, nærmere bestemt Mexico. Afhængig af sorten kan skrællen enten være grøn og glat (Fuerte) eller mørkebrun, mørkegrøn eller mørk violet og nopret (Hass).

Avocado er en lækker og cremet frugt, og der findes på ingen måde dens lige. Den indeholder langt mere fedt end alle andre frugter, og indeholder stort set ingen sukker, som jo er normalt for alt andet frugt.

Det lysegrønne frugtkød med den fede og lidt nøddeagtige smag har en helt vidunderlig og nærmest syndig smag, så man får følelsen af at spise noget usundt. Men selvom avocado har et meget højt indhold af fedt, er det enkeltumættede fedtsyrer, som er med til at sænke kolesteroltallet, og det er derfor 100% sundt fedt for kroppen. Ligeledes indeholder den cremede frugt A-vitamin, der har betydning for synet, B-vitamin, der modvirker træthed, E-vitamin, der er fedtopløselig og bringer næring til cellerne, samt C-vitamin og kalium.

Avocado har også et højt indhold af antioxidanter, herunder glutathion, som beskytter mod kræft, hjertesygdomme, astma og grå stær.

I det gamle Mexico, hvor avocadoen oprindeligt stammer fra, betyder avocado “testikeltræ” og hentyder til, at frugterne ofte hænger to og to på træet og derved minder om de mandlige kønsdele. Det er sikkert forklaringen på, at frugten har fået det ry, at den virker seksuelt stimulerende.

Avocado er kendt som hovedingrediensen i en klassisk mexikansk guacamole, hvor den mikses med hvidløg, citron, salt og creme fraishe. En ganske simpel opskrift, som ikke kræver en hel masse ingredienser eller tid. Det er faktisk generelt for avocado, at frugten ikke kræver en hel samme ekstra. Den smager fantastisk, når den fx er smurt ud på en ristet rugbrød drysset med salt og lidt frisk citronsaft.

Jeg har også brugt avocado i min opskrift på sommersalat med jordbær, friske asparges og feta. Avocado bliver også brugt flittigt i smoothies for at opnå den fede og cremede smag uden brug af mælkeprodukter.